• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Auditori Teatre Espai Ter s'inicia en l'àmbit de la coproducció d'espectacles
L'Auditori Teatre Espai Ter s'inicia en l'àmbit de la coproducció d'espectacles Imprimir Correu-e

(9.9.16) L'Espai Ter ha concretat per a aquesta nova temporada la seva primera participació directa en el terreny de la coproducció artística. Ho farà amb l'espectacle musical Matèria del Temps, del reconegut tenora i compositor Jordi Molina, blanenc de naixement, però Torroellenc d'adopció des de fa 25 anys. L'espectacle es presentarà el 23 de setembre a Barcelona, en el marc de la programació oficial de les festes de La Mercè 2016  i arribarà a Torroella de Montgrí el 22 d’octubre, a les 21 h, dins la programació estable de l’Espai Ter. Aquest nou projecte musical de Molina pretén reivindicar la potencialitat i vigència de la tenora, amb l'objectiu que el seu so s'identifiqui automàticament a la «realitat singular catalana», igual com ja ha passat a Galícia, amb les gaites gràcies a intèrprets com Carlos Núñez, o a Euskadi, amb la trikitixa de la mà de Kepa Junkera.

Molina assegura que aquest és el seu projecte més «personal i eclèctic» perquè recull l’aprenentatge musical de 30 anys, i diu que per poder-lo materialitzar ha estat imprescindible aquesta trajectòria artística, ja que l'espectacle parteix, conceptualment i formalment, d'un plantejament que situa la tenora fora del seu escenari més conegut, associat a la cobla i a la música més tradicional. L’objectiu del treball és aconseguir que aquest instrument tingui una major «incidència social i que el públic s’hi acosti encara que no sigui seguidor de la música tradicional». L'espectacle tindrà suport en un disc autoeditat, que inclourà deu temes originals que mesclen influències d’allò més tradicional a allò més innovador: música folklòrica, d’improvisació, jazz, cant d’estil o tocs d’havanera.

L'Espai Ter ha coproduït el projecte i serà l’espai dels assajos de Molina i la resta de músics que l’acompanyaran abans d’encetar el ‘tour’ de presentació arreu de Catalunya. De moment ja hi ha una desena d'actuacions programades, la qual cosa ha qualificat com a gran èxit, tenint en compte que l'espectacle encara no s'ha estrenat.

Ampliar el usos i potencialitats de l'Espai Ter

Aquesta és la primera vegada que l'Espai Ter coprodueix una aposta artística, un terreny que vol seguir potenciant de cara al futur. Això serà possible, en bona part, perquè entre juny i juliol es va portar a terme la darrera fase de condicionament de l'equipament, amb la implementació del projecte d'il·luminació i so. Això permet potenciar els usos definits en el pla director i millorar la gestió global de l'equipament, així com reduir les despeses en concepte de lloguer d'equips de llum i so. En aquest sentit, el regidor de l'Espai Ter, Josep Martinoy, argumenta que «l'equipament podrà desplegar l'activitat en tots els àmbits per als quals ha estat concebut» i que ara «es vol encetar una nova fase i fer una passa decidida en l'àmbit de la coproducció, per tal de deixar de ser merament passius, i esdevenir un actor important dins del món del cultural gironí i espai de referència, per acollir assajos d’orquestres i gravacions d'espectacles musicals, així com congressos, àmbits per als quals l'equipament ja està plenament condicionat». En aquest sentit, Martinoy recorda que la gran majoria de músics que han tocat a l'Espai Ter destaquen la seva excel·lent sonoritat i condicions acústiques, que qualifiquen com, segurament, una de les millors del país.

La coproducció es va presentar dimecres en roda de premsa a l'Espai Ter. D'esquerra a dreta, Josep Martinoy, Jordi Molina, Rut Martínez (productora executiva de l'espectacle) i Antoni Roviras, gerent de l'Espai Ter.

Concerts programats

Després de dos primers concerts aquest mes de setembre a La Mercè de Barcelona (23/09) i a Calella de la Costa (24/09), Molina presentarà Matèria del temps a la Fira Mediterrània de Manresa el proper 9 d’octubre -en el marc del Circuit Folk-, just abans d’arribar a la ciutat on resideix, Torroella de Montgrí. Serà el dissabte 22 d’octubre, a les nou del vespre, a l’Espai Ter. A més de Torroella, el projecte també es presentarà a Manlleu el 19 de novembre, a Mollerussa el 25 de novembre, a Les Borges Blanques el 3 de desembre i a L’Auditori de Barcelona, l’11 de febrer, en el marc del Festival Tradicionàrius 2017, entre altres.

Segons ens explica el mateix músic: «Matèria del temps, que és com he titulat el projecte en al·lusió a un quadre d’Antoni Tàpies, un dels meus referents estètics i creatius (les seves reflexions sobre l’ús de la matèria així com el vincle que estableix el creador amb el temps present i passat), s’articula pensat com a un disc de factura acurada que sigui una referència en l’àmbit de la música de nova creació (els temes seran originals) i que compti amb una base musical formada per intèrprets d’alt nivell, provinents de tradicions musicals molt diverses.

Molina també precisa: «En relació a la seva posada en escena, la proposta es mostra inclusiva amb featurings de perfil divers: d’una banda músics que són, en realitat, companys de viatge, artistes que han fet el que jo faré en aquests moments en els seus respectius contextos culturals. Però no només: el disseny de l’espectacle permet convidar artistes locals (en alguns casos, col·lectius) vinculats a cadascuna de les presentacions que articularem. Presento, doncs, per primera vegada un projecte vital i creatiu complet, global, que cuida tots i cadascun dels detalls que es vinculen a la seva producció i que recull bona part de l’aprenentatge assolit al llarg de més de tres dècades com a professional. Un projecte honest que no renuncia a l’ambició ben entesa que és, al meu entendre, la que parteix d’un posicionament estrictament artístic. Ho faig amb la certesa que públic i mercat sabran veure en aquesta Matèria del temps una oportunitat de conèixer –a voltes reconèixer- un so que és el d’un territori propi, en constant evolució i ebullició. Matèria compartida. Perdurable en el temps.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit