• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Torroella de Montgrí, amb el Dia Internacional contra la discriminació per orientació sexual i de gènere
Torroella de Montgrí, amb el Dia Internacional contra la discriminació per orientació sexual i de gènere Imprimir Correu-e

(17.05.16) El 17 de maig de 1990, l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l'homosexualitat de la llista de malalties mentals. En commemoració d’aquesta efemèride, cada any, el dia 17 de maig, se celebra el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia (International Day Against Homophobia and Transphobia, IDAHOT), amb l’objectiu de sensibilitzar la societat contra la discriminació del col·lectiu LGTBI.

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està plenament sensibilitzat i compromés amb el respecte a la diversitat sexual, amb la realitat de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, i amb el treball per sensibilitzar i avançar cap a la no discriminació de les persones per raó de la seva orientació i/o identitat sexual. El Ple municipal, així ho va expressar en la moció que es va aprovar per unanimitat el passat mes de novembre i que us transcrivim a continuació:

MOCIÓ CONTRA L’HOMOFÒBIA I EN FAVOR DE LA DIVERSITAT SEXUAL

«Atès que el 17 de maig és el Dia Internacional contra l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia, i es commemora arreu del món la supressió de la homosexualitat com a malaltia per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Atès que el 28 de juny és el Dia Internacional de l’Orgull Lèsbic, Gai, Bisexual i Transsexual , i es commemora a bona part del món els disturbis de Stonewall (Nova York) de l’any 1969 que marquen l’ inici del moviment d’alliberació homosexual, on la noció bàsica que es difon és que cap persona ha d’avergonyir-se del que és, amb independència del sexe o orientació sexual.

Atès que la commemoració d’aquestes dues dates, amb múltiples formats i maneres esdevé una crida a tota la ciutadania i en els darrers anys el Govern de la Generalitat, així com nombrosos ajuntaments de Catalunya pengen penons i banderes de l’Arc de Sant Martí, símbol del moviment pels drets LGBT, en espais visibles dels ajuntaments i departaments responsables del desenvolupament de polítiques per al col·lectiu homosexual i transsexual.

Atès que és un ferm compromís d’aquest consistori promoure l’eradicació de l’homofòbia i la normalització del fet homosexual i transsexual.

Atès que un dels espais on persisteix amb més forca aquesta discriminació és l’entorn educatiu. Si bé, progressivament es perceben discursos de major integració i respecte cap a la diversitat sexual, els estudis demostren que en els darrers anys les pràctiques i actituds discriminatòries han anat en augment; que aquestes es multipliquen com més petits són els municipis i que, molt sovint, resten invisibles per por al rebuig en el mateix entorn familiar de les víctimes. Així, aquests mateixos estudis conclouen que el 80% de joves han presenciat en una o altra ocasió situacions de discriminació (insults, amenaces, agressions, aïllament...) cap a persones LGTB.

Atès que cal treballar per la igualtat real, tot i els avenços en la igualtat formal. Cal anar més enllà de les lleis i impulsar accions transversals des del sistema educatiu, els mitjans de comunicació, les administracions i la societat civil per seguir avançant cap a una societat inclusiva que accepti la diferència.

Atès que cal treballar per la igualtat real, tot i els avenços en la igualtat formal, i que fa uns mesos el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals i per l’eradicació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia.

Per tot això, es proposa al Ple l’adopció del següent acord:

1r. Declarar el municipi de Torroella de Montgrí i l'Estartit respectuós amb la diversitat sexual i amb la realitat de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, i contrari a la discriminació de les persones per raó de la seva orientació i/o identitat sexual.

2n. Donar visibilitat des de l'Ajuntament a la commemoració dels dies 17 de maig, Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia, i el 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTB.

3r. Instar els centres educatius de la vila a seguir treballant per explicar de forma objectiva, clara i sense prejudicis la diversitat sexual i a lluitar contra la LGTBfòbia en totes les seves manifestacions (LGTB: lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals).

4r. L’Ajuntament garantirà que als diversos espais municipals per a joves de Torroella de Montgrí́ i l'Estartit es treballi per a la normalització del fet LGTB i que s’hi millorin els protocols d’acollida a adolescents i joves lesbianes, gais i transsexuals.

5è. Que la policia local, que ja té i aplica uns protocols per agressions sexuals, maltractaments i vexacions, apliqui, en el cas que així ho determini el desenvolupament de la llei aprovada el 2 d'octubre de 2014 pel Parlament de Catalunya, nous protocols per atendre i actuar en casos de LGTBfòbia».

Aquesta moció, presentada pel grup municipal CUP-PA, es va aprovar, per unanimitat, en el Ple municipal de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí celebrat el 5 de novembre de 2015.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit