• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies El ple aprova la moció presentada pel Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA)
El ple aprova la moció presentada pel Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) Imprimir Correu-e

(06.05.16) El Ple municipal de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar ahir al vespre la moció presentada pel Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) relativa als correbous amb 8 vots favorables, 5 en contra i 4 abstencions. Hi van votar a favor els grups municipals d'ERC-JUNTS  (4), CUP (2) i LEST (2); en contra el grup municipal de CiU (4) i el portaveu d'UPM, Jordi Colomí (1); i es van abstenir el grup municipal de COET (2) i els altres dos regidors del grup municipal d'UPM (2).

Us transcrivim a continuació el text de la moció:

MOCIÓ PRESENTADA PEL PARTIT ANIMALISTA CONTRA EL MALTRACTAMENT ANIMAL (PACMA) PER TAL DE DECLARAR TORROELLA DE MONTGRÍ COM A VILA LLIURE DE CORREBOUS

És la nostra intenció demanar-los que, com a representants en aquest Ajuntament del poble de Torroella de Montgrí, que manifestin la seva posició respecte a la continuació o no de l’acte que es realitza en aquesta vila en què participen vaquetes (popularment conegudes com “vaquilles”).

Com a partit animalista que som, ens mostrem contraris a la utilització d’animals en qualsevol acte de divertiment. Els animals no són objectes, són éssers sensibles que senten emocions i pateixen. El que per part d’unes persones pot resultar divertit, a ells els pot ocasionar gran malestar i estrès.

En el cas que ens ocupa, el correbou, l’animal és conduït, transportat (normalment durant moltes hores) i immobilitzat per la força, de tal manera que pateix cops i hematomes, a més d’una gran angoixa.

Les persones que intervenen en els correbous, siguem realistes, fan del seu divertiment una pràctica de dominació i burla. Saben que l’animal pateix, perquè així ho expressa el propi animal, però això no els importa. Un acte no es pot considerar lúdic ni divertit si una de les parts no hi està d’acord. Quan la decisió es pren sense tenir en compte la voluntat de l’altra part, estaríem parlant d’abús i maltractament.

Històricament, sempre han intentat que aquesta paraula, maltractament, no es vinculi al correbou, doncs alguns consideren que si no hi ha sang no hi ha maltractament. Així podríem dir que, segons la seva lògica, no es podria parlar de lesions si no hi ha vessament de sang ni de trauma psicològic. Malgrat això, tots sabem que el maltractament es pot donar igualment, i fins i tot, de manera més cruel.

Sabem també que el correbou va associat a la tauromàquia. Les agrupacions que organitzen correbous acostumen a estar connectades amb agrupacions taurines. Només cal fer una ullada a les xarxes socials per comprovar que és així. Amb aquesta separació pretenen distanciar-se de la tauromàquia per esquivar una prohibició que ha estat assumida pel poble català amb alegria i de la qual ens sentim profundament orgullosos.

Molts habitants de Torroella de Montgrí han acudit a nosaltres i ens han manifestat el seu malestar pel fet que la ciutat estigui en el mapa del rebuig animalista per permetre una de les poques festes amb animals que encara hi ha a Girona.

Saben que hi ha un grup important de gent que defensa el correbou, alguns són els seus veïns o companys de feina, no tenen res en contra d’ells. Saben també, però, que els vilatans que el rebutgen són molts més, i és de justícia que la seva opinió sigui escoltada.

Torroella és una població molt vinculada al turisme estranger. També ens manifesten la seva preocupació, doncs en la majoria de països forans aquestes pràctiques són mal vistes, essent durament rebutjades. El que pels organitzadors és una diversió, per moltes persones sensibles és abús a un ésser que no pot decidir.

Els convidem a fer una reflexió sobre si aquestes pràctiques aporten algun valor positiu a la seva població. No creiem que representi gaire benefici econòmics, i, en canvi, sí que creiem que general molts de perjudici en relació amb la imatge que projecta. Existeixen altres opcions de festivitat que poden ser rendibles econòmicament i, alhora, èticament incontestables.

Un altre aspecte que considerem important és la influència que pot tenir una festivitat basada en la crueltat animal en l’educació de la població en general, però sobretot de la mainada. En una societat evolucionada, en la que la igualtat i el respecte als més febles és un valor a l’alça, suposar que els animals són coses al nostre abast que podem utilitzar per al nostre divertiment, sense tenir en compte el que senten, ens trasllada a altres temps foscos, en què altres col·lectius no mereixien certs drets. La canalla és molt sensible i aprèn de nosaltres com desenvolupar-se dins la societat, imitant comportaments i actituds que més endavant condicionaran la seva relació amb altres persones i amb el món en general. L’educació no és només una qüestió acadèmica, és present a les famílies, al carrer, amb els veïns, amb els animals, etc. Els nens aprenen amb la imitació, no amb la paraula. Els comportaments abusius s’integren i es copien.

El moviment animalista és imparable a tot el món, en societats avançades i de progrés, la consciència cada vegada té més influència i tot el que ens envolta té un valor i mereix un respecte. El grau de protecció dels animals és un indicador clar del nivell de desenvolupament dels països. Hem de tenir en compte que molta gent que ens visita prové d’aquests països on el moviment ja ha arrelat. Comportaments que fins fa poc eren habituals i estaven normalitzats cada cop són més qüestionats.

Vostès tenen l’oportunitat de decidir a quin lloc volen estar, gran part de la seva població està demanant ser al costat del benestar animal i del respecte. Avui es pot obrir una finestra al canvi cap a un model respectuós, benèvol i, sobretot, que mira al futur i no al passat.

No podem acabar sense fer un esment a la nova Llei de protecció dels animals.

Per una banda, la Llei 22/2015, de 29 de juliol, de modificació de l’article 6 del text refós de la Llei de protecció dels animals. Ja al seu inici dóna una clara explicació del que és un animal:

“La normativa catalana sobre protecció dels animals, i específicament l’article 2 del text refós de la Llei de protecció dels animals, aprovat pel Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, reconeix que els animals són éssers vius dotats de sensibilitat física i psíquica, i també de moviment voluntari, els quals han de rebre el tracte que, atenent bàsicament les necessitats etològiques, en procuri el benestar”.

Una llei molt estudiada i tardana ha reconegut (en el primer paràgraf del preàmbul) dues qualificacions referint-se als animals: éssers vius dotats de sensibilitat física i psíquica. Així doncs, creuen que en un correbou no es pertorba la integritat tant física om emocional de l’animal?

I fent referència al Codi Penal, s’ha modificat l’article 337, incloent més especificacions i tipus en el delicte de maltractament animal.

La societat marca directrius als legisladors, el poble canvia i la gent pren consciència. Torroella de Montgrí no pot girar l’esquena, cal fer un pas endavant cap a una vila lliure de maltractament.

I és per això que presentem aquesta proposta d’acord,

Declarar Torroella de Montgrí com a “Vila lliure de correbous”, i expressar aquesta voluntat mitjançant la renúncia expressa a continuar organitzant o col·laborant, directa, indirectament o per omissió, amb cap tipus de festa o activitat lúdica on s’utilitzin animals vius com a objecte de divertiment.

Notificar aquesta decisió del Ple de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí al Parlament de Catalunya, i sol·licitar que adapti en conseqüència el marc normatiu a aquesta nova realitat. En concret, demanant la modificació de l’Annex de la Llei 34/2010, d’1 d’octubre, de regulació de les festes tradicionals amb bous per tal d’eliminar la localitat de Torroella de Montgrí de la llista actualitzada de municipis on se celebren festes tradicionals amb bous.

Torroella de Montgrí, 5 de maig de 2016

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit