• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Campanya per reduir la superpoblació de gavians
Campanya per reduir la superpoblació de gavians Imprimir Correu-e

(21.02.12) L’Ajuntament ha iniciat una nova campanya per mantenir a ratlla el nombre de gavians i evitar problemes de salubritat i molèsties als veïns. Aquesta setmana una empresa especialitzada ha començat a visitar els conserges i responsables de manteniment d'edificis i grans comunitats de propietaris de l'Estartit, molts dels quals es troben buits en aquesta època de l'any, per explicar-los què han de fer per evitar que els gavians facin el niu. Precisament en aquesta època de l'any és quan els comencen a preparar per després posar els ous i tenir les cries.

El control en aquesta fase, segons els responsables tècnics de l'Àrea de Medi Ambient, és clau per evitar la superpoblació. En aquesta època els gavians s’apropien d’espais que utilitzaran com a lloc de cria i/o d’estada. En els primers moments de la seva arribada encara no han agafat el sentit de la propietat, però un cop establerts es tornen molt territorials i agressius, defensant el seu territori. Arribats en aquest punt és molt difícil que l’abandonin.

Què cal fer per evitar o minimitzar les molèsties que comporta l’establiment dels nius de gavians a les teulades i terrats?

-    Mantenir els teulats nets, sobretot la zona de les xemeneies on es puguin acumular restes vegetals o deixalles orgàniques, per evitar que el gavià aprofiti aquestes petites acumulacions per ubicar la posta. Cal saber que no construeixen el seu niu, sinó que aprofiten petites acumulacions de restes per ubicar-hi la posta. Acostumen a fer el niu a mitjans del mes de març i les cries neixen al cap d'uns 26-28 dies.
-    Dificultar que s’estableixin foragitant-los; per això es poden utilitzar escombres o altres estris llargs per espantar-los. Cal repetir aquesta operació durant varis dies per obtenir resultats, i les aus es dirigiran allà on no siguin molestats.
-    Col·locar mitjans dissuasoris a la zona on es prepari per ubicar el niu o sobre torretes i xemeneies per evitar la seva zona d’estada, cria i/o vigilància. És molt efectiva la col·locació de filferros o fil de pescar gruixut per dificultar l’estada o l’establiment dels seus nius.

Des de l'Ajuntament es demana la col·laboració ciutadana per tal que els propietaris de finques susceptibles de ser objecte de nius de gavians adoptin mesures per foragitar-los. Aquesta col·laboració és clau perquè des de l'Ajuntament no es tenen recursos per arribar a tot arreu.

En una segona fase, cap a la primavera, l'Ajuntament engegarà una campanya per punxar ous.  Aquesta acció pot semblar senzilla, però la feina no està exempta de riscos. Primer de tot, perquè es realitza en llocs elevats i, després, perquè els gavians defensen els seus nius. De fet, moltes que persones que tenen un niu a prop de la terrassa han estat atacats només de sortir a l’exterior perquè els gavians veien amenaçat el niu.

Atès que no es pot actuar a tot el municipi de manera conjunta, l’Ajuntament intervé cada primavera en diferents sectors, en funció de la seva problemàtica. Aquests àmbits es delimiten a partir de l’observació que realitzen els tècnics a partir del mes de març, que és quan es formen les parelles i es fan els nius i també es valoren les queixes dels veïns. Un cop detectats els punts més crítics, es fa una planificació acurada per portar a terme les punxades dels ous.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit