• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L’Ajuntament i el Patronat de Turisme creen el I Premi Internacional de Còmic
L’Ajuntament i el Patronat de Turisme creen el I Premi Internacional de Còmic Imprimir Correu-e

(21.6.11) Aquest migdia s’ha presentat al Col·legi de Periodistes de Girona, la cinquena edició del Festival del Còmic de Torroella de Montgrí organitzat per l’Ajuntament de Torroella de Montgrí amb col·laboració de PANINI. Enguany el festival se celebra els dies 25 i 26 de juny a diversos espais de Torroella de Montgrí i l’Estartit amb una programació variada orientada tant al públic expert com al no iniciat. Aquest festival està concebut per l’Ajuntament de Torroella amb la voluntat de promocionar turísticament el municipi alhora que persegueix impulsar la cultura i l’art en el marc d’un esdeveniment temàtic. 

La presentació ha anat a càrrec d’Enric Vilert, president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; Jordi Cordón, alcalde de Torroella de  Montgrí, i Lluís Torrent, director general de Panini. Així mateix, l’acte ha comptat amb la participació del novel·lista i guionista Andreu Martín, recent premi Pepe Carvalho de novel·la policíaca, i el dibuixant Alfons López, actual premi Nacional de Còmic de Catalunya.

Enric Vilert, president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha presentat el Premi Internacional del Còmic Costa Brava que a partir de l’edició de 2012 tindrà el seu primer guanyador. El president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona ha fet incís en què des del Patronat de Turisme es dóna suport a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí a fi de una major dimensió al Festival del Còmic que fa anys que organitza. Vilert ha comentat que «des del Patronat volem potenciar el prestigi internacional de la Costa Brava a través d’un premi que estem segurs que tindrà una projecció important i vincularà la nostra destinació turística a un àmbit amb connotacions culturals i artístiques i que té un gran nombre de seguidors a nivell mundial».

Jordi Cordón, alcalde de Torroella de Montgrí, ha manifestat durant la presentació que «aquest esdeveniment és una de les apostes que ha fet el nostre Ajuntament per conjugar cultura i dinamització econòmica, un àmbit en el qual estem treballant intensament des de fa anys. La creació del Premi Internacional de Còmic de la Costa Brava, alhora que representa un incentiu per al sector, ens permet donar una major projecció externa al nostre festival. I ho fa associant-nos a una marca de prestigi com és el de la Costa Brava».

Per la seva banda, el director general de Panini, Lluís Torrent, ha comentat, en relació al festival del Còmic de Torroella, que a diferència de qualsevol altre festival temàtic que s’organitza —salons de còmic de Barcelona, Granada, A Coruña o Velez Málaga—, aquest és el més lúdic de tots i en el que les famílies en són les protagonistes principals.

En el decurs de la presentació el novel·lista i guionista Andreu Martín, recent premi Pepe Carvalho de novel·la policíaca, i el dibuixant Alfons Pérez, actual premi Nacional de Còmic de Catalunya, han presentat la novel·la gràfica Máxima discreción, el primer títol espanyol de la col·lecció Panini Noir, és a dir, de novel·la negra. 

5è Festival del Còmic. 25 i 26 de juny de 2011

El Festival del Còmic de Torroella de Montgrí acollirà un ampli ventall d’actes diversos adreçats tan a seguidors com a no iniciats en el gènere. El programa d’actes inclou un ampli ventall de propostes per a tots els públics, una gran part dels quals tenen una marcada orientació familiar —tallers, cercaviles, gimcana, espectacles de carrer, etc.—. El festival segueix l’estructura d’anteriors edicions, de manera que dissabte els actes es faran a Torroella de Montgrí, i diumenge a l’Estartit.

Com en tota fira no podia faltar el clàssic mercat de còmics, en el qual hi participaran llibreries especialitzades, i on hi haurà l’esperada signatura d’autors. Aquesta any hi participaran Cels Pinyol, Andreu Martín, Alfons López i Raquel Garcia i Ulldemolins.

Per reforçar l’ambientació temàtica, els comerços, les places i carrers estaran decorats amb referents de personatges del món del còmic, des de superherois a detectius.

Exposició «Còmic i premsa»

El festival ha fet sempre una aposta important per fomentar la difusió i el coneixement dels valors pedagògics i formatius que té la lectura dels còmics. Amb aquest objectiu, a banda de tallers participatius, el Consell Municipal de l’Estartit acollirà l’exposició Còmic i premsa. Es tracta d’un coproducció entre Panini i l’Ajuntament, amb guió d’Antoni Guiral, un dels màxims experts en la història del còmic a l’Estat i ànima del Museu del Còmic.

Tot i que la historieta apareix a Europa, és a la premsa diària nord-americana on assoleix la seva condició com a mitja de comunicació nou i revolucionari. Des de finals del segle XIX, primer als suplements dominicals i desprès a les edicions diàries dels periòdics, els còmics gaudiran durant molts anys d’una edat daurada. Les pàgines i tires de creadors de primer nivell renovaran el llenguatge dels còmics, donant vida a personatges que es van convertir en reals per a milions de lectors, tant als EE UU com a les resta del món.

Aquesta exposició, a més de revisar més de cent anys dels còmics a la premsa nord-americana, s’ocupa també de algunes de les més populars tires creades a Europa (Andy Capp, Fred Basset, Strumtruppen), Espanya (Quico el progre) i a la resta del món (Mafalda). Ha estat concebuda per tal que pugui itinerar, com les anterior exposicions del festival, per les biblioteques de Catalunya que ho demanin.

Paral·lelament, el Consell Municipal de l’Estartit acollirà l’exposició Els il·lustrats, de la prestigiosa escola Joso, centre de còmic i arts visuals de Barcelona.

En l’apartat divulgatiu també cal destacar la conferència Mutants i detectius: posa un misteri a la teva vida, del periodista i escriptor polifacètic Sebastià Roig, que ens acostarà el món del còmic (dissabte, 25 de juny a les 12 h, a la Biblioteca Municipal Pere Blasi).

Durant la fira, l’escola Joso oferirà una demostració per part dels seus caricaturistes i aerografistes durant tot el festival.

Aquest any el Club Super 3 col·labora activament en el festival fent promoció a la seva web i a televisió. Els supers podran anar al cinema per veure la pel·lícula d’animació Río el dissabte i navegar amb el Nautilius el diumenge.

Premi Internacional de Còmic Costa Brava

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l’Ajuntament de Torroella creen el Premi Internacional de Còmic Costa Brava amb l’objectiu de promocionar el còmic com a art major i promoure l’acostament de diferents cultures gràcies al seu caràcter internacional, a la vegada que promocionar internacionalment la Costa Brava. Aquesta acció s’emmarca dins el programa 4 del Patronat de Turisme de Potenciació del prestigi internacional del Pla estratègic de turisme de les comarques de Girona 2011-2015.

Les bases del Premi Internacional de Còmic Costa Brava estableixen que  tant la temàtica i com l’estil seran lliures, i les obres presentades han d’ésser originals i inèdites, és a dir, no publicades en format llibre, electrònic, còmics de grapa ni per entregues en revistes ja siguin dedicades al còmic o generalistes. Tampoc s’acceptaran obres presentades a d’altres concursos, siguin de còmic o no. Les obres es presentaran en català, castellà, anglès, francès o italià, en color i tenir un  mínim de 48 pàgines.

Quant a l’autoria de l’obra, aquesta pot ser realitzada per un sol o diversos autors, detallant quina feina ha realitzat cadascun dels autors, i comprometent-se a no presentar el seu projecte a altres concursos fins que s’hagi conegut el resultat d’aquest. Les bases del premi contenen els detalls relatius al format, la presentació i el lliurement de l’obra.

El termini d’admissió dels projectes d’obra començarà l’1 de febrer de 2012 i finalitzarà el 30 d’abril de 2012.

El jurat estarà format per professionals del sector del còmic designats lliurament pel comitè organitzador. El comitè organitzador, estarà integrat per tres persones designades per l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l’empresa Panini España. Les deliberacions del jurat seran secretes i inapel·lables. La decisió del jurat es donarà a conèixer l’11 de maig a Torroella de Montgrí, sense opció de declarar-se desert.

La quantia del premi és de vint mil euros. L’autor de l’obra guanyadora subscriurà el contracte estàndard d’edició i representació per a la venda de drets subsidiaris i de traducció establerts per Panini España. L’obra finalista serà premiada amb cinc mil euros.
En relació a altres premis dedicats al còmic, el Premi Internacional de Còmic Costa Brava s’equipara des del seu inici al prestigiós Premio Nacional del Còmic que atorga el Ministeri de Cultura, dotat també amb vint mil euros, i supera al consolidat FICOMIC: Gran premio del Salón que se celebra en el marc del Saló del Còmic de Barcelona, dotat amb sis mil.

L’aposta del Patronat de Turisme per impulsar aquest tipus d’esdeveniment respon a la voluntat de l’entitat de buscar estratègies i fórmules per promocionar internacionalment la destinació Costa Brava utilitzant en aquest cas com a elements d’atracció l’art i la cultura.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit