Avisos

El Festival de Torroella de Montgrí proposa enguany un diàleg entre el present de la música i els clàssics

Els 14 concerts estaran inspirats en els aforismes del compendi 'Aurea Dicta', il·lustrat per Miquel Barceló.

Montse Faura, Miquel Curanta, Josep Maria Rufí, Xavier Cester i Albert Bou
Montse Faura, Miquel Curanta, Josep Maria Rufí, Xavier Cester i Albert Bou
Jordi Savall serà l'encarregat del concert inaugural.
Jordi Savall serà l'encarregat del concert inaugural.

09.05.2019

Aquest matí s’ha presentat, al Palau Marc, de Barcelona, seu del Departament de Cultura, la 39a edició del Festival de Torroella de Montgrí, que se celebrarà entre el 2 i el 22 d'agost i proposa en la seva programació un diàleg entre els músics d'avui  i els clàssics. Música i paraules d'or es donaran la mà, presentant cada concert de la programació amb un dels aforismes d'Aurea dicta, il·lustrat per Miquel Barceló. A la roda de premsa hi han participat l'alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí; la directora del festival, Montse Faura; el president de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, Albert Bou; el director de l'Institut d'Indústries Culturals (ICEC), Miquel Curanta, i Xavier Cester, director de l'àrea de música de l'ICEC.

Aurea dicta, paraules d'or, és una expressió emprada per Lucreci (De rerum natura 3, 12) que actualment anomena les frases o sentències que han esdevingut proverbials. Aurea dicta és també un dels millors compendis de saviesa de l'antiguitat publicat el 1960 per la col·lecció Bernat Metge. Ara, La Casa dels Clàssics recupera aquesta mítica obra de la mà de Miquel Barceló en un volum de bibliòfil que reuneix 562 aforismes dels 2.639 de l'obra original que l'artista ha reinterpretat amb 120 intervencions pictòriques i que esdevé el fil conductor de la 39a edició del Festival de Torroella de Montgrí.

“La finalitat és que la ciutadania pugui escoltar i reflexionar sobre el present i el futur de l’art i la música des de les arrels mateixes de la nostra cultura”, explica Montse Faura, directora del Festival.

Programació de la 39a edició
Així, doncs, les sentències dels clàssics llatins dialogaran amb cinc segles de música, un pont entre la tradició i l'avantguarda amb una programació carregada de referències i noms propis des des de Josquin Des Prés a Bartók, de Bach a Magrané, de Beethoven a Rakhmàninov, en els 14 concerts de música antiga, de cambra i orquestral de què consta la 39a edició.

El Festival de Torroella de Montgrí s’ inaugurarà  amb Jordi Savall amb l'estrena a Catalunya de Les rutes de l'esclavatge, una memòria musical de més de quatre segles d'esclavisme amb 28 músics i un recitador provinents de tres continents, Europa, Àfrica i Amèrica. Un concert que apel·la a la solidaritat i a l'empatia, a l'humanisme. Serà la segona part d’un programa que es presentarà al festival Grec de Barcelona el 29 de juliol.

La música antiga tindrà de nou una importància cabdal en la programació, enguany reivindicada amb la recuperació de tres obres breus d'Antoni Soler, nascut a Olot i el més internacional dels compositors hispànics del segle XVIII. les obres estaran incloses en el concert a la memòria d’Ernest Lluch, que uneix obres de Soler i Scarlatti que seran interpretades a l'església de Sant Genís per La Grande Chapelle.

Bach, un dels compositors de capçalera del Festival, estarà present en dos concerts, el primer dedicat a  les seves cantates, sacres i profanes, que interpretarà l'Amsterdam Baroque Orchestra & Choir sota la direcció del  mestre Ton Koopman, un gran especialista en la música del cantor de Leipzig, protagonista també del segon programa del Festival amb el Clavecí ben temperat en versió ballada per Maria Muñoz de la companyia de dansa Mal Pelo, que es presenta amb música en directe.

Les noves generacions d'intèrprets de música antiga estaran presents al Festival amb els grups Cantoría i La Vaghezza, totes dos formacions seleccionades en el projecte internacional EEEmerging, del qual forma part del Festival de Torroella, que selecciona, forma i promociona grups europeus de música antiga en els seus inicis professionals.

En l’apartat dels Singulars Torroella, novetat de l’edició passada que busca oferir música singular en espais singulars del municipi, es programaran tres concerts excepcionals. El públic podrà gaudir d’una selecció de les encantadores sonates per a violí i guitarra de Paganini, que interpretaran el violinista Fabio Biondi i el guitarrista Giangiacomo Pinardi, passant per una sèrie de danses espanyoles i italianes dels segles XVII i XVIII que els germans Zapico, Aarón, Daniel i Pablo, han transcrit per als instruments que toquen ?clavicèmbal, tiorba i guitarra?, fins a interpretacions singulars per a contratenor i acordió amb què Carlos Mena i Iñaki Alberdi fan conviure obres del passat amb les del present.

El programa també oferirà música orquestral i de cambra. El pare de la simfonia, Haydn, serà el protagonista del concert que oferirà la violinista francesa Amandine Beyer i el seu grup Gli Incogniti, ampliat fins a orquestra de cambra per a l'ocasió. L'Orquestra Simfònica del Vallès torna al Festival per clausurar la 39a edició amb un brillant programa que inclou els Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Beethoven i el Concert per a piano i orquestra núm. 2 de Rakhmàninov que interpretarà el virtuós pianista italià Giuseppe Andaloro.

Pel que fa a la música de cambra, la Camerata Royal Concertgebouw Orchestra, formada per músics de la prestigiosa orquestra holandesa, una de les millors del món, es presenten al Festival de Torroella amb obres de Boccherini i Schubert i el jove Cosmos Quartet, que malgrat tenir només cinc anys, ha aconseguit un ampli reconeixement, oferirà un ambiciós programa de cambra amb quartets de Schubert, Bartók i Beethoven.

La programació es completa amb el recital que ininterrompudament cada any des de 1993 ofereix el pianista Joaquín Achúcarro, aquesta edició amb obres de Mozart, Beethoven, Mompou i Falla; el nou espectacle familiar de La Maquiné inspirat en l’univers del circ de Pablo Picaso;  i el concert que oferirà el Cor de Cambra del Palau de la Música amb La Caravaggia amb un programa d'«ensaladas» i madrigals del Renaixement català en el marc de la Festa del Soci de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, entitat que organitza el Festival de Torroella.

El Fringe, talent musical emergent
De nou, el festival aposta pel talent més novell a través del Fringe del Festival, plataforma pensada com a suport i difusió per als joves intèrprets emergents que fan els primers passos de les seves carreres professionals.

En la seva 6a edició, del 18 al 21 de juliol, se celebraran una vintena de concerts gratuïts en espais emblemàtics de Torroella de Montgrí i de L’Estartit, d'una hora de durada, sense etiquetes i sense pausa, i amb un repertori escollit pels intèrprets mateixos. A les escoles superiors de música i conservatoris que participen en el Fringe –Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Taller de Músics, Conservatori Superior del Liceu, Escuela Superior de Música Reina Sofía,   projecte social Cabal Musical, Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París (França), Guildhall School of Music and Drama de Londres (Gran Bretanya) i Hochschule für Musik Freiburg (Alemanya)– aquest any s’incorpora al festival el prestigiós Conservatori Superior d’Amsterdam.

Dossier 39è Festival de Torroella de Montgrí 2019

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis