Avisos

L'antic convent de les Clarisses es convertirà en el gran epicentre cívic del nucli històric de Torroella de Montgrí

Acollirà, en un futur, un espai per a joves, bucs d'assajos, un coworking d'entitats i un alberg amb 40 places, d'acord amb les conclusions del procés participatiu.

29.03.2019

El convent de les Clarisses esdevindrà un potent epicentre cívic, cultural i turístic del nucli antic de Torroella de Montgrí. L'antic edifici religiós, que és de titularitat municipal des del maig de 2018, acollirà, en un futur, un espai per a joves, un coworking i espai de suport per a entitats, bucs d'assaig, espais polivalents i un alberg amb 40 places. Aquests són els usos que s'han definit un cop fet el procés participatiu que es va engegar l'octubre i es va tancar ahir amb la presentació pública dels resultats al Museu de la Mediterrània. El pla d'usos també defineix l'obertura dels dos grans patis interiors de l'edifici, que limiten amb els carrers dels Dolors i Pintor Gimeno, la qual cosa ajudarà a esponjar aquesta àmplia illa del nucli antic i posarà més espais públics de qualitat a disposició de la ciutadania. La reconversió de l'edifici comportarà, doncs, en el futur, una gran transformació qualitativa i de serveis el ple centre del nucli històric.

 Consulteu els plànols i les fases d'execució del pla d'usos

L'antic convent ocupa una superfície de 1.805 metres quadrats, i està emplaçat entre els carrers dels Dolors, de la Farigola i del pintor Gimeno. El conjunt està format per dues edificacions independents: l'església i les dependències del convent, de 1.300 m2, i una nau (amb façana al carrer Pintor Gimeno) de 312 m2, actualment utilitzada com a magatzem. Aquests volums s'articulen al voltant de dos grans patis interior d'uns 300 i 700 m2, respectivament.

Per tal de definir-ne els usos públics, l'Ajuntament va promoure un procés participatiu que s'ha tancat amb una elevada implicació ciutadana. Fruit d'aquest procés, s'han prioritzat les propostes recollides tenint en compte diferents criteris: projectes que no existeixen a Torroella, que tenen una base social organitzada o consolidada amb necessitats d'espais i que puguin ser gestionats per l'Ajuntament, una entitat, autogestió o gestió cívica. També s'han tingut en compte les característiques arquitectòniques de l'edifici i la seva complexa distribució interior, per tal que l'adaptació dels usos futurs fos viable i econòmicament sostenible.

A partir d'aquestes premisses i del gran nombre de propostes presentades, s'han determinat els usos finals i també una priorització de les fases d'execució. D'altra banda, en l'adequació arquitectònica de l'edifici s'ha tingut en compte que cada ús pugui funcionar estructuralment de manera independent i compartimentada, de tal manera que el convent de les Clarisses esdevindrà, a la pràctica, un gran espai d'espais, que podran compartir algun servei, però que tindran plena autonomia.

Per la seva necessitat i facilitats d'adequació, el primer que es podria concretar és l'espai per a joves. S'emplaçarà a la nau independent que limita amb el carrer Pintor Gimeno. Tindrà una superfície útil de 276 m2, un espai polivalent i 2 bucs d'assaigs. Es preveu que sigui autogestionat. L'adequació tindrà un cost aproximat de 42.476 euros.

Per a una segona fase es programa l'espai de suport associatiu infantile, que tindrà accés directe des del carrer. Estarà ubicat a la primera planta i tindrà 5 aules i banys. El seu cost d'adequació serà d'uns 70.425 euros.

La tercera fase correspondria a la l'obertura dels patis i l'adequació dels bucs d'assaig, a l'espai per a joves, amb un pressupost de 140.038 euros).

Seguidament s'ha planificat l'adequació de l'espai de suport al teixit associatiu, a la planta baixa, on hi haurà un corworking d'entitats (42 m2), un espai polivalent (30 m2) i una sala de reunions (14 m2). Tindrà accés directe des del carrer dels Dolors i opcionalment des del jardí, a través del vestíbul. El seu pressupost serà d'uns 159.871 euros.

Per a la cinquena fase s'han planificat els espais polivalents i un bar/restaurant, que tenen una major complexitat tècnica i un cost econòmic més elevat (570.217 euros. Els espais polivalents estaran distribuïts entre la planta baixa, la intermèdia, la segona i les golfes. Es faran 4 aules i una sala, que es podran convertir en aules, tallers, sales de reunions, espai de conferències o sales de cotreball per a entitats.

El bar/restaurant és un equipament que estarà vinculat a l'alberg, el darrer gran projecte que inclou el pla d'usos. Aquest equipament permetrà una oferta inexistent actualment a la vila, que podrà atreure un nou perfil de visitants. Estarà distribuït entre les tres plantes i tindrà 40 places de dormitori i 43 de restaurant. L'alberg tindrà una superfície d'uns 500 m2 i un cost d'adequació d'uns 302.459 euros.

Intens procés participatiu
El regidor de Participació Ciutadana, Marc Calvet, ha explicat que des del primer moment l'Ajuntament va voler implicar la població en la definició dels usos futurs de l'equipament. Per aquest motiu es va organitzar un procés participatiu que ha estat dinamitzat per la cooperativa especialitzada en urbanisme, arquitectura i participació Raons Públiques. Els resultats han estat molt bons, tant quantitativament, com qualitativament. Per les visites guiades han passat més de 700 persones, s'han recollit 350 enquestes, s'ha organitzat una trobada amb representants de 25 entitats, s'ha creat una comissió de seguiment format per 26 persones, un taller de joves i un de ciutadania, amb 30 persones, respectivament.

 Consulteu els plànols i les fases d'execució del pla d'usos

18.04.2019

El cap de setmana del 26 al 28 d’abril tindrà lloc la sisena edició de la Fira Empordà Cuina i Salut a Torroella de Montgrí. La fira, que té... (Llegir més)

18.04.2019

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i l'Estartit tornen a acollir alguns partits dels torneig internacional MIC – Mediterranean... (Llegir més)

17.04.2019

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí selecciona una persona per ocupar una plaça d'oficial de primera (lampista-electricita), com a personal... (Llegir més)

16.04.2019

Benvolguts pares i mares, Us informem que s’obre el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2019-2020 a l’escola bressol... (Llegir més)

15.04.2019

Benvolguts pares i mares, Ens plau informar-vos dels casals d'estiu municipals de Torroella de Montgrí i l'Estartit: Casal d'estiu de... (Llegir més)

12.04.2019

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha iniciat aquesta setmana els treballs de remodelació i ampliació de l'skate parc emplaçat davant de... (Llegir més)

11.04.2019

Benvolguts veïns/es, Us recordem que per tal garantir la bona qualitat turística i el descans durant els períodes d’interès turístic,... (Llegir més)

10.04.2019

El Museu de la Mediterrània organitza, amb el suport de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Diputació de Girona i la Direcció General de... (Llegir més)

09.04.2019

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí millora la connectivitat per a vianants entre el passeig de Catalunya i l'estació d'autobusos. Per... (Llegir més)

05.04.2019

La Junta Electoral de Zona-La Bisbal d'Empordà va enviar el 27 de març un requeriment a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí instant a retirar de... (Llegir més)

04.04.2019

Nuel Galán (deixeble del Mago Pop); la Gran Gala Internacional, amb Chris Torrente, Dani Polo, Huang Zheng, Alexander, Manu Llari, i el televisiu... (Llegir més)

02.04.2019

Els treballs de retirada de les acumulacions de pedra a l'entorn de l'ermita de Santa Maria del Palau, al massís del Montgrí, han posat al... (Llegir més)

02.04.2019

Benvolguts veïns/es, Us informem que properament una empresa especialitzada en control de fauna urbana farà una actuació als arbres de la... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis