Avisos

L'antic convent de les Clarisses es convertirà en el gran epicentre cívic del nucli històric de Torroella de Montgrí

Acollirà, en un futur, un espai per a joves, bucs d'assajos, un coworking d'entitats i un alberg amb 40 places, d'acord amb les conclusions del procés participatiu.

29.03.2019

El convent de les Clarisses esdevindrà un potent epicentre cívic, cultural i turístic del nucli antic de Torroella de Montgrí. L'antic edifici religiós, que és de titularitat municipal des del maig de 2018, acollirà, en un futur, un espai per a joves, un coworking i espai de suport per a entitats, bucs d'assaig, espais polivalents i un alberg amb 40 places. Aquests són els usos que s'han definit un cop fet el procés participatiu que es va engegar l'octubre i es va tancar ahir amb la presentació pública dels resultats al Museu de la Mediterrània. El pla d'usos també defineix l'obertura dels dos grans patis interiors de l'edifici, que limiten amb els carrers dels Dolors i Pintor Gimeno, la qual cosa ajudarà a esponjar aquesta àmplia illa del nucli antic i posarà més espais públics de qualitat a disposició de la ciutadania. La reconversió de l'edifici comportarà, doncs, en el futur, una gran transformació qualitativa i de serveis el ple centre del nucli històric.

 Consulteu els plànols i les fases d'execució del pla d'usos

L'antic convent ocupa una superfície de 1.805 metres quadrats, i està emplaçat entre els carrers dels Dolors, de la Farigola i del pintor Gimeno. El conjunt està format per dues edificacions independents: l'església i les dependències del convent, de 1.300 m2, i una nau (amb façana al carrer Pintor Gimeno) de 312 m2, actualment utilitzada com a magatzem. Aquests volums s'articulen al voltant de dos grans patis interior d'uns 300 i 700 m2, respectivament.

Per tal de definir-ne els usos públics, l'Ajuntament va promoure un procés participatiu que s'ha tancat amb una elevada implicació ciutadana. Fruit d'aquest procés, s'han prioritzat les propostes recollides tenint en compte diferents criteris: projectes que no existeixen a Torroella, que tenen una base social organitzada o consolidada amb necessitats d'espais i que puguin ser gestionats per l'Ajuntament, una entitat, autogestió o gestió cívica. També s'han tingut en compte les característiques arquitectòniques de l'edifici i la seva complexa distribució interior, per tal que l'adaptació dels usos futurs fos viable i econòmicament sostenible.

A partir d'aquestes premisses i del gran nombre de propostes presentades, s'han determinat els usos finals i també una priorització de les fases d'execució. D'altra banda, en l'adequació arquitectònica de l'edifici s'ha tingut en compte que cada ús pugui funcionar estructuralment de manera independent i compartimentada, de tal manera que el convent de les Clarisses esdevindrà, a la pràctica, un gran espai d'espais, que podran compartir algun servei, però que tindran plena autonomia.

Per la seva necessitat i facilitats d'adequació, el primer que es podria concretar és l'espai per a joves. S'emplaçarà a la nau independent que limita amb el carrer Pintor Gimeno. Tindrà una superfície útil de 276 m2, un espai polivalent i 2 bucs d'assaigs. Es preveu que sigui autogestionat. L'adequació tindrà un cost aproximat de 42.476 euros.

Per a una segona fase es programa l'espai de suport associatiu infantile, que tindrà accés directe des del carrer. Estarà ubicat a la primera planta i tindrà 5 aules i banys. El seu cost d'adequació serà d'uns 70.425 euros.

La tercera fase correspondria a la l'obertura dels patis i l'adequació dels bucs d'assaig, a l'espai per a joves, amb un pressupost de 140.038 euros).

Seguidament s'ha planificat l'adequació de l'espai de suport al teixit associatiu, a la planta baixa, on hi haurà un corworking d'entitats (42 m2), un espai polivalent (30 m2) i una sala de reunions (14 m2). Tindrà accés directe des del carrer dels Dolors i opcionalment des del jardí, a través del vestíbul. El seu pressupost serà d'uns 159.871 euros.

Per a la cinquena fase s'han planificat els espais polivalents i un bar/restaurant, que tenen una major complexitat tècnica i un cost econòmic més elevat (570.217 euros. Els espais polivalents estaran distribuïts entre la planta baixa, la intermèdia, la segona i les golfes. Es faran 4 aules i una sala, que es podran convertir en aules, tallers, sales de reunions, espai de conferències o sales de cotreball per a entitats.

El bar/restaurant és un equipament que estarà vinculat a l'alberg, el darrer gran projecte que inclou el pla d'usos. Aquest equipament permetrà una oferta inexistent actualment a la vila, que podrà atreure un nou perfil de visitants. Estarà distribuït entre les tres plantes i tindrà 40 places de dormitori i 43 de restaurant. L'alberg tindrà una superfície d'uns 500 m2 i un cost d'adequació d'uns 302.459 euros.

Intens procés participatiu
El regidor de Participació Ciutadana, Marc Calvet, ha explicat que des del primer moment l'Ajuntament va voler implicar la població en la definició dels usos futurs de l'equipament. Per aquest motiu es va organitzar un procés participatiu que ha estat dinamitzat per la cooperativa especialitzada en urbanisme, arquitectura i participació Raons Públiques. Els resultats han estat molt bons, tant quantitativament, com qualitativament. Per les visites guiades han passat més de 700 persones, s'han recollit 350 enquestes, s'ha organitzat una trobada amb representants de 25 entitats, s'ha creat una comissió de seguiment format per 26 persones, un taller de joves i un de ciutadania, amb 30 persones, respectivament.

 Consulteu els plànols i les fases d'execució del pla d'usos

16.07.2019

El Ple de Torroella de Montgrí ha aprovat el Codi de conducta d'alts càrrecs i el compromís d'elaborar un Pla anual de control financer, dues... (Llegir més)

16.07.2019

Una setantena de joves provinents dels millors conservatoris, escoles superiors de música d'Europa i institucions, ompliran durant quatre dies... (Llegir més)

04.07.2019

Ahir a la tarda es va portar a terme l'acte simbòlic de lliurament de claus dels horts comunitaris i ecològics que ha promogut l'Ajuntament de... (Llegir més)

04.07.2019

Un total de 28 empreses vinculades amb activitats turístiques dins l’àmbit del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter han estat... (Llegir més)

03.07.2019

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, acompanyat de diversos regidors del nou equip de govern, ha mantingut aquest matí una reunió... (Llegir més)

28.06.2019

El nou cartipàs de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí per al mandat 2019-2023 vol donar resposta als grans reptes de futur que té el municipi... (Llegir més)

28.06.2019

L'episodi extrem de calor que estem patint ha comportat l'activació simultània del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) i del Pla... (Llegir més)

19.06.2019

El Grup Enderrock i la productora Seed Music, en col·laboració amb l'Espai Ter, han promogut un espectacle de tribut a La Trinca amb motiu de la... (Llegir més)

17.06.2019

Aquest matí, operaris de la Brigada Municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí han fet efectiu el tancament de l'accés... (Llegir més)

15.06.2019

Jordi Colomí (UPM) ha estat proclamat aquest migdia alcalde de Torroella de Montgrí amb el suport de 10 dels 17 regidors que configuren el nou... (Llegir més)

12.06.2019

El proper dissabte 15 de juny, a les 12 h, a l'Auditori del Museu de la Mediterrània, se celebrarà el Ple d'investidura que donarà el tret de... (Llegir més)

10.06.2019

Benvolguts, benvolgudes, El proper 15 de juny, coincidint amb la constitució del nou consistori i l’elecció del nou alcalde, posaré fi a... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis