Avisos

El Museu de la Mediterrània impulsa la I Jornada de Memòria Històrica Local «80 anys de la retirada»

Pont de Torroella de Montgrí destruït durant la Guerra Civil
Pont de Torroella de Montgrí destruït durant la Guerra Civil

13.02.2019

El Museu de la Mediterrània impulsa la I Jornada de Memòria Històrica Local, amb la col·laboració del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de recuperar el passat històric de la vila, dels seus habitants i els successos ocorreguts des de la Segona República fins a la Transició democràtica.

Conèixer la nostra història ens permet posar-la en valor i obrir camí per a construir un present i un futur amb més consciència sobre el nostre passat. Enguany, aprofitant la commemoració dels 80 anys de la retirada, la jornada se centrarà en el període del final de la Guerra Civil, la retirada i l’exili.

El Museu de la Mediterrània és un espai de recepció i recollida de fons històriques que sempre roman obert a la possibilitat de que la població aporti fonts materials i immaterials de la nostra història. És per això que aprofitant la celebració d’aquestes primeres jornades de memòria històrica, fem una crida a la ciutadania perquè aporti al Museu documentació, objectes, fotografies, relats o qualsevol tipus de font històrica relacionada amb l’època de la Guerra Civil (1936-1939) i la població de Torroella de Montgrí. Fem èmfasi en que també recollirem memòria oral.

Si voleu fer-nos arribar material o relats, escriviu-nos a: info@museudelamediterrania.cat o truqueu-nos al 972755180. Fem #MemòriaTorroella!

PROGRAMA

Divendres 15 de febrer, a les 19 h

Museu de la Mediterrània
Conferència Memòria històrica i Guerra Civil, a càrrec de Pelai Pagès, professor d’Història Contemporània a la UB.

Divendres 22 de febrer, a les 19 h.

Museu de la Mediterrània
Conferència La derrota i l’exili a l’Empordà, a càrrec de Jordi Gaitx, professor associat d’Història a la UdG i graduat superior en Arxivística i Gestió de Documents.

Divendres 22 de febrer, a les 22 h.

Cine Montgrí
Projecció del documental El Silencio de Otros de Almudena Carracedo i Robert Bahar. Guanyadora del premi a la millor pel·lícula documental dels Premis Goya 2019. El Silencio de Otros revela la lluita silenciada de les víctimes del règim franquista, que continuen buscant justícia fins als nostres dies. Filmada al llarg de sis anys, amb un estil de cinema directe i intimista, la pel·lícula acompanya víctimes i supervivents del règim a mesura que organitzen l'anomenada "Querella Argentina" i confronten un "pacte de l'oblit" sobre els crims que van patir.

Divendres 1 de març, a les 19 h.

Museu de la Mediterrània
Taula rodona “Vivències de torroellencs durant la Guerra Civil” amb la presència de diferents persones de la vila.

Diumenge 3 de març, a les 10 h.

Canet de la Tallada d’Empordà
Visita guiada a l’Aeròdrom 318. Aeròdrom republicà que va estar en funcionament durant la Guerra Civil. La visita anirà a càrrec d’Aleix Guàrdia llicenciat en Historia per la Universitat de Girona (UdG) i membre del Grup de Recerca de l’Aviació a Girona (GRAG).
 

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis