Llegir comunicat

×
Avisos

Avaluen l'estat de la població de cabres salvatges del Montgrí per determinar-ne la millor forma de gestió

Cabra del Montgrí
Cabra del Montgrí

29.11.2018

El Departament d’Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació, el Cos d'Agents Rurals, el Parc Natural del Montgrí les Illes Medes i el Baix Ter i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí han iniciat avui el desplegament d'un dispositiu destinat a conèixer el nombre i l'estat en què es troba la població de cabra salvatge del Montgrí. Amb els resultats obtinguts es pretén determinar quina ha de ser la millor gestió per aconseguir mantenir-la en un nombre adequat i saludable, de manera que la seva continuïtat sigui viable, controlada i segura.

El massís del Montgrí, que inclou les forests públiques Muntanya Gran (CUP3) i Duna Continental (CUP65), de titularitat municipal, s’ha vist ocupada en els darrers anys per individus de cabra salvatge (Capra pyrenaica) procedents de l’abandonament de l'antic Parc Animal de Sobrestany, una instal·lació privada propera que va ser clausurada el 2008. Els individus escapats en el seu dia s'han anat adaptant al medi i reproduint, fins a conformar una població estable que segons el darrer cens, podria situar-se al voltant de 150 exemplars.

Aquesta nova realitat fa necessari que s'hagi d'aprofundir en el coneixement de la població de cabres, per evitar que es puguin generar problemàtiques i mantenir el just equilibri poblacional, d'acord amb les capacitats cinegètiques del Montgrí. Per aquest motiu, els censos realitzats fins a la data es complementaran amb un estudi més aprofundit.

Per tal de conèixer el seu estat sanitari i genètic, s’ha iniciat un programa de captura en viu d’individus mitjançant trampeig amb la instal·lació d’un tancat de captura i la col·locació d’una caixa trampa. Així mateix, es preveu també que el programa es complementi amb la captura addicional de varis individus i la caça d’algun exemplar jove amb la col·laboració dels caçadors locals, per tal de poder prendre les corresponents mostres.

D'altra banda, els censos es complementaran amb l'ús de drons i embarcacions per arribar a les zones més inaccessibles, de manera que es pugui conèixer, amb la màxima aproximació possible, el nombre d'exemplars que hi ha al massís. Aquest nou recompte es farà durant el mes de gener de 2019.

La regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus, argumenta que la voluntat de l'Ajuntament és la de conèixer a fons l’espècie i garantir que el nombre i l'estat de les cabres salvatges al Montgrí és l'adequat i no representa cap perill per a la població. Afirma que en cap cas s'és partidari de permetre'n la caça, que només es podria autoritzar en cas que fos necessària per al seu control poblacional i sempre sota la supervisió tècnica del departament.

A nivell de Catalunya, la cabra salvatge també es pot trobar al Massís dels Ports i altres muntanyes de les Terres de l’Ebre, a la Muntanya de Montserrat i a l’Alt Pirineu (Pallars Sobirà i Val d’Aran).

12.02.2019

Avui, 12 de febrer de 2019, data de l’inici del judici del procés al Tribunal Suprem, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí vol reiterar, un cop... (Llegir més)

15.02.2019

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat aquest matí l'Ajuntament i el CAP de Torroella de Montgrí. A la casa de la vila ha mantingut... (Llegir més)

13.02.2019

El Museu de la Mediterrània impulsa la I Jornada de Memòria Històrica Local, amb la col·laboració del Memorial Democràtic de la Generalitat de... (Llegir més)

11.02.2019

Representants de tots els grups municipals de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí (ERC-Junts, UPM i LEST, a l'equip de govern; i PDeCAT, CUP i... (Llegir més)

08.02.2019

(08.02.19) L'Ajuntament ha tancat la segona fase del projecte de consolidació de l'església romànica de Santa Maria de Palau (s. XIII) i ja ha... (Llegir més)

03.02.2019

Aquest matí hem celebrat l'acte de cloenda del projecte Life Pletera que, malgrat la forta tramuntana, ha comptat amb una important participació... (Llegir més)

01.02.2019

L’activitat educativa de l'Auditori Teatre Espai Ter s’ha iniciat avui divendres 1 de febrer, amb dues sessions  (9.45 i 11.15 h) de teatre per... (Llegir més)

31.01.2019

Benvolguts pares i mares, Escollir l’escola dels nostres fills és una decisió important. És per això, que abans del període de... (Llegir més)

30.01.2019

Després de gairebé quatre anys i mig d'intensos treballs, el Life Pletera ha arribat al final del seu trajecte. El 31 de desembre vam posar punt i... (Llegir més)

30.01.2019

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

25.01.2019

Aquest matí s'ha portat a terme l'acte institucional d'inauguració de l'escultura que s'ha instal·lat al giratori d'entrada a Torroella de... (Llegir més)

18.01.2019

L'Auditori Teatre Espai Ter ha presentat aquest matí la programació estable del primer semestre de 2019, que augmenta el nombre de propostes de... (Llegir més)

16.01.2019

Seguidament, podreu informar-vos de les bonificacions fiscals previstes a les ordenances fiscals de l'any 2019, els criteris d'obtenció, els... (Llegir més)

11.01.2019

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ja ha recepcionat l’obra dels horts comunitaris i ecològics situats en una parcel·la destinada a... (Llegir més)

04.01.2019

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí iniciarà la setmana vinent una important actuació de millora de l'arbrat municipal, centrat en diferents... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis