Avisos

Avaluen l'estat de la població de cabres salvatges del Montgrí per determinar-ne la millor forma de gestió

Cabra del Montgrí
Cabra del Montgrí

29.11.2018

El Departament d’Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació, el Cos d'Agents Rurals, el Parc Natural del Montgrí les Illes Medes i el Baix Ter i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí han iniciat avui el desplegament d'un dispositiu destinat a conèixer el nombre i l'estat en què es troba la població de cabra salvatge del Montgrí. Amb els resultats obtinguts es pretén determinar quina ha de ser la millor gestió per aconseguir mantenir-la en un nombre adequat i saludable, de manera que la seva continuïtat sigui viable, controlada i segura.

El massís del Montgrí, que inclou les forests públiques Muntanya Gran (CUP3) i Duna Continental (CUP65), de titularitat municipal, s’ha vist ocupada en els darrers anys per individus de cabra salvatge (Capra pyrenaica) procedents de l’abandonament de l'antic Parc Animal de Sobrestany, una instal·lació privada propera que va ser clausurada el 2008. Els individus escapats en el seu dia s'han anat adaptant al medi i reproduint, fins a conformar una població estable que segons el darrer cens, podria situar-se al voltant de 150 exemplars.

Aquesta nova realitat fa necessari que s'hagi d'aprofundir en el coneixement de la població de cabres, per evitar que es puguin generar problemàtiques i mantenir el just equilibri poblacional, d'acord amb les capacitats cinegètiques del Montgrí. Per aquest motiu, els censos realitzats fins a la data es complementaran amb un estudi més aprofundit.

Per tal de conèixer el seu estat sanitari i genètic, s’ha iniciat un programa de captura en viu d’individus mitjançant trampeig amb la instal·lació d’un tancat de captura i la col·locació d’una caixa trampa. Així mateix, es preveu també que el programa es complementi amb la captura addicional de varis individus i la caça d’algun exemplar jove amb la col·laboració dels caçadors locals, per tal de poder prendre les corresponents mostres.

D'altra banda, els censos es complementaran amb l'ús de drons i embarcacions per arribar a les zones més inaccessibles, de manera que es pugui conèixer, amb la màxima aproximació possible, el nombre d'exemplars que hi ha al massís. Aquest nou recompte es farà durant el mes de gener de 2019.

La regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus, argumenta que la voluntat de l'Ajuntament és la de conèixer a fons l’espècie i garantir que el nombre i l'estat de les cabres salvatges al Montgrí és l'adequat i no representa cap perill per a la població. Afirma que en cap cas s'és partidari de permetre'n la caça, que només es podria autoritzar en cas que fos necessària per al seu control poblacional i sempre sota la supervisió tècnica del departament.

A nivell de Catalunya, la cabra salvatge també es pot trobar al Massís dels Ports i altres muntanyes de les Terres de l’Ebre, a la Muntanya de Montserrat i a l’Alt Pirineu (Pallars Sobirà i Val d’Aran).

11.12.2018

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí tancarà el 2019 amb una reducció de l'endeutament del 25 % respecte el 2015, un percentatge molt superior a... (Llegir més)

11.12.2018

Benvolguts veïns, benvolgudes veïnes, Us comuniquem que els propers dijous i divendres, 13 i 14 de desembre, es portaran a terme treballs... (Llegir més)

03.12.2018

1a fase (gener 2018-abril 2019) •    Construcció del segon camp municipal d’esports. Pressupost: 700.00 euros. Finalització: gener... (Llegir més)

02.12.2018

El pastor local Jordi Muxach, amb el gos Excalibur, de només dos anys i que debutava en una prova oficial, ha guanyat aquest matí el XXVII Concurs... (Llegir més)

28.11.2018

La 625a Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí, que se celebra aquest cap de setmana 1 i 2 de desembre, reivindicarà enguany l'important paper... (Llegir més)

30.11.2018

Més de 150 alumnes de primària de les escoles de Torroella de Montgrí i l'Estartit han participat aquest matí en una nova edició del Rodaesport... (Llegir més)

27.11.2018

El Museu de la Mediterrània celebra enguany el desè aniversari del pessebre de Josep Mir, amb una edició molt especial, amb el pessebre més gran... (Llegir més)

29.11.2018

El tenora i compositor Jordi Molina (Blanes, 1962) presenta un nou treball discogràfic com a líder, Retrat en groc, en què aprofundeix en el... (Llegir més)

22.11.2018

Aquest matí s'ha instal·lat en el giratori d'entrada a Torroella de Montgrí una escultura de grans dimensions de l'artista Francesc Pasqual... (Llegir més)

22.11.2018

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'associació Xibeques del Cau han organitzat diversos actes amb motiu del Dia Internacional Contra la... (Llegir més)

20.11.2018

Aquest mes de novembre comença el procés participatiu amb la ciutadania per definir els futurs usos del Convent de les Clarisses que impulsa... (Llegir més)

19.11.2018

En la IV Marató de Donants de Sang de Torroella de Montgrí-l’Estartit, que se celebrarà el dissabte 24 de novembre, es continuarà amb una... (Llegir més)

16.11.2018

El proper dimarts, 20 de novembre, el Museu de la Mediterrània acollirà l’acte de celebració dels 25 anys de la creació de l’ABS de Torroella... (Llegir més)

14.11.2018

Aquest dissabte 17 de novembre tindrà lloc, a la Sala Polivalent del Centre Cívic d'Ullà, el VI Fòrum de Recerca del Baix Ter, organitzat... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis