Avisos

Més de mig milió de sèpies i calamars salvats aquest any amb el Projecte Sèpia

25.10.2018

La tercera temporada del Projecte Sèpia ha permès garantir la supervivència de més de mig milió d'exemplars de sèpia i calamar, combinant la instal·lació de sepieres per tal que s'hi poguessin dipositar els ous amb la recuperació dels ous posats erròniament a les xarxes dels pescadors.

El projecte va néixer el 2016 a l'Escala, impulsat pel biòleg Boris Weitzmann i el pescador Isaac Moya, amb la col·laboració de la confraria de pescadors i l'Ajuntament de l'Escala. L'any següent s'hi van incorporar el Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter i els pescadors de l'Estartit, ampliant l'àmbit d'actuació tant a la badia de Roses com a la de Pals.

L'objectiu era afavorir la reproducció dels cefalòpodes, després d'observar que els rius cada cop aporten menys branques, lloc habitual on aquests posen els ous, de manera que s'havia incrementat el nombre d'ous que sèpies i calamars posaven a les xarxes que els pescadors tenien calades. Aquests, un cop les xarxes eren recollides, es perdien.

La solució proposada va ser la instal·lació de línies de branques subjectades al fons marí (sepieres) i implicar als pescadors, de manera que recollissin els ous de les xarxes i els posessin a disposició del projecte. Aquests es col·loquen en unes "incubadores" al costat de la línia de sepieres i es garanteix així que poden néixer els nous exemplars.

Amb aquests dos sistemes es calcula que s'ha garantit la supervivència d'un total de 511.683 sèpies i calamars entre les dues badies. Curiosament, a la sepiera de l'Escala s'hi han dipositat més ous de sèpia, mentre que a la de l'Estartit, hi ha hagut més calamars.

Mentre que aquest any s'ha detectat un creixement en el nombre de sèpies controlades pel Projecte Sèpia (75.807) -un 77% a través de les incubadores-, hi ha hagut menys calamars (435.876) -un 71% dels ous,  fixats a les sepieres-.

"Aquest any ens hem trobat amb diversos condicionants com ha estat que hi ha hagut molts dies de mala mar i que els pescadors han reduït els metres de xarxa, però el balanç que fem d'aquesta tercera temporada és molt positiva", remarca Boris Weitzmann. També diu que "el pescador està donant valor als ous de cefalòpode com a llavor i dóna importància al fet de retornar i sembrar al mar i les escoles i el públic familiar també es mostren molt receptius al concepte del mar com a rebost".

Arrel d'aquest projecte es va decidir crear unes Jornades Gastronòmiques de la Sèpia, per posar en valor aquest producte. Aquest any ha estat la primera edició en què s'ha fet de forma conjunta a l'Escala i Torroella de Montgrí i l'Estartit. Es va fer durant el mes de juny i es van servir un total de 1.100 menús (850 a l'Escala i 250 a L’Estartit i Torroella).

La regidora de Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de l'Escala, Marta Rodeja, considera "molt positiva aquesta col·laboració i la posada en valor d'un producte de proximitat".

El Projecte Sèpia té com a principals institucions finançadores l'Ajuntament de l'Escala i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i compta també amb la col·laboració d'Aquàrium de Barcelona, Associació de Càmpings de Sant Pere Pescador, Associació Nàutica Llevantina, Càmping Castell Mar, Club Nàutic Estartit, Life (LouImpactFishers of Europe), Hostal Spa Empúries, Ajuntament de Torroella de Montgrí, celler de Can Roca, Club Nàutic l'Escala, Nautilus, Espai Tònic, Vacances Costa Brava, Construccions Manu, Construccions Empúries, Motor l'Escala, Quercus Sàpiens, Marenostrum, MedesSUB, l'Escola Nàutic&Diving, Orca Diving, les confraries de l'Escala i l'Estartit i la Generalitat.

19.11.2018

En la IV Marató de Donants de Sang de Torroella de Montgrí-l’Estartit, que se celebrarà el dissabte 24 de novembre, es continuarà amb una... (Llegir més)

16.11.2018

El proper dimarts, 20 de novembre, el Museu de la Mediterrània acollirà l’acte de celebració dels 25 anys de la creació de l’ABS de Torroella... (Llegir més)

14.11.2018

Aquest dissabte 17 de novembre tindrà lloc, a la Sala Polivalent del Centre Cívic d'Ullà, el VI Fòrum de Recerca del Baix Ter, organitzat... (Llegir més)

09.11.2018

El projecte corresponent al moviment de terres i urbanització de l'ampliació de la nova zona esportiva està arribant al seu final. Aquest matí... (Llegir més)

09.11.2018

La creació d'un espai municipal per exposar l'imaginari festiu de Torroella i la instal·lació d'un parc d'Street Workout/cal·listènia a... (Llegir més)

09.11.2018

El Ple de Torroella de Montgrí va aprovar anit, per unanimitat (ERC-Junts, UPM i LEST, a l'equip de govern; i PDeCAT, CUP i COET, a l'oposició),... (Llegir més)

08.11.2018

Benvolguts/des veïns/nes, Us informem que avui dijous 8 de novembre de 2018 es realitzaran cremes controlades a l'entorn de Torre Ferrana per... (Llegir més)

06.11.2018

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està portant a terme treballs d’aclarida de plançoneda del rodal 23 de la forest pública Muntanya Gran, a... (Llegir més)

06.11.2018

El Museu de la Mediterrània inaugura aquest divendres 9 de novembre a les 19 h, a l’Espai Montgrí l’exposició «Pausa», de Jordi Mitjà. El... (Llegir més)

25.10.2018

L'Arxiu Municipal de Torroella de Montgrí està completant la digitalització dels llibres d'actes del Ple des del 1648 fins a l'actualitat. En una... (Llegir més)

09.10.2018

La Diputació de Girona ha concedit una subvenció de 200 euros als esportistes locals Mariona Vila Monner i Arnau Vila Bagué, per la seva... (Llegir més)

19.10.2018

Torroella de Montgrí-l'Estartit-Illes Medes ha obtingut, per segon any consecutiu, el distintiu que l’acredita com una de les 100 destinacions... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis