Avisos

Més de mig milió de sèpies i calamars salvats aquest any amb el Projecte Sèpia

25.10.2018

La tercera temporada del Projecte Sèpia ha permès garantir la supervivència de més de mig milió d'exemplars de sèpia i calamar, combinant la instal·lació de sepieres per tal que s'hi poguessin dipositar els ous amb la recuperació dels ous posats erròniament a les xarxes dels pescadors.

El projecte va néixer el 2016 a l'Escala, impulsat pel biòleg Boris Weitzmann i el pescador Isaac Moya, amb la col·laboració de la confraria de pescadors i l'Ajuntament de l'Escala. L'any següent s'hi van incorporar el Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter i els pescadors de l'Estartit, ampliant l'àmbit d'actuació tant a la badia de Roses com a la de Pals.

L'objectiu era afavorir la reproducció dels cefalòpodes, després d'observar que els rius cada cop aporten menys branques, lloc habitual on aquests posen els ous, de manera que s'havia incrementat el nombre d'ous que sèpies i calamars posaven a les xarxes que els pescadors tenien calades. Aquests, un cop les xarxes eren recollides, es perdien.

La solució proposada va ser la instal·lació de línies de branques subjectades al fons marí (sepieres) i implicar als pescadors, de manera que recollissin els ous de les xarxes i els posessin a disposició del projecte. Aquests es col·loquen en unes "incubadores" al costat de la línia de sepieres i es garanteix així que poden néixer els nous exemplars.

Amb aquests dos sistemes es calcula que s'ha garantit la supervivència d'un total de 511.683 sèpies i calamars entre les dues badies. Curiosament, a la sepiera de l'Escala s'hi han dipositat més ous de sèpia, mentre que a la de l'Estartit, hi ha hagut més calamars.

Mentre que aquest any s'ha detectat un creixement en el nombre de sèpies controlades pel Projecte Sèpia (75.807) -un 77% a través de les incubadores-, hi ha hagut menys calamars (435.876) -un 71% dels ous,  fixats a les sepieres-.

"Aquest any ens hem trobat amb diversos condicionants com ha estat que hi ha hagut molts dies de mala mar i que els pescadors han reduït els metres de xarxa, però el balanç que fem d'aquesta tercera temporada és molt positiva", remarca Boris Weitzmann. També diu que "el pescador està donant valor als ous de cefalòpode com a llavor i dóna importància al fet de retornar i sembrar al mar i les escoles i el públic familiar també es mostren molt receptius al concepte del mar com a rebost".

Arrel d'aquest projecte es va decidir crear unes Jornades Gastronòmiques de la Sèpia, per posar en valor aquest producte. Aquest any ha estat la primera edició en què s'ha fet de forma conjunta a l'Escala i Torroella de Montgrí i l'Estartit. Es va fer durant el mes de juny i es van servir un total de 1.100 menús (850 a l'Escala i 250 a L’Estartit i Torroella).

La regidora de Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de l'Escala, Marta Rodeja, considera "molt positiva aquesta col·laboració i la posada en valor d'un producte de proximitat".

El Projecte Sèpia té com a principals institucions finançadores l'Ajuntament de l'Escala i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i compta també amb la col·laboració d'Aquàrium de Barcelona, Associació de Càmpings de Sant Pere Pescador, Associació Nàutica Llevantina, Càmping Castell Mar, Club Nàutic Estartit, Life (LouImpactFishers of Europe), Hostal Spa Empúries, Ajuntament de Torroella de Montgrí, celler de Can Roca, Club Nàutic l'Escala, Nautilus, Espai Tònic, Vacances Costa Brava, Construccions Manu, Construccions Empúries, Motor l'Escala, Quercus Sàpiens, Marenostrum, MedesSUB, l'Escola Nàutic&Diving, Orca Diving, les confraries de l'Escala i l'Estartit i la Generalitat.

16.01.2019

Seguidament, podreu informar-vos de les bonificacions fiscals previstes a les ordenances fiscals de l'any 2019, els criteris d'obtenció, els... (Llegir més)

11.01.2019

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ja ha recepcionat l’obra dels horts comunitaris i ecològics situats en una parcel·la destinada a... (Llegir més)

04.01.2019

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí iniciarà la setmana vinent una important actuació de millora de l'arbrat municipal, centrat en diferents... (Llegir més)

02.01.2019

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha enllestit el dispositiu especial de neteja que va haver d'activar per condicionar les platges del municipi... (Llegir més)

17.12.2018

Benvolguts  veïns/es,   Us informem que, a causa de les festes nadalenques, el servei de recollida d’escombraries urbanes canviarà d’horari... (Llegir més)

11.12.2018

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí tancarà el 2019 amb una reducció de l'endeutament del 25 % respecte el 2015, un percentatge molt superior a... (Llegir més)

11.12.2018

Benvolguts veïns, benvolgudes veïnes, Us comuniquem que els propers dijous i divendres, 13 i 14 de desembre, es portaran a terme treballs... (Llegir més)

03.12.2018

1a fase (gener 2018-abril 2019) •    Construcció del segon camp municipal d’esports. Pressupost: 700.00 euros. Finalització: gener... (Llegir més)

02.12.2018

El pastor local Jordi Muxach, amb el gos Excalibur, de només dos anys i que debutava en una prova oficial, ha guanyat aquest matí el XXVII Concurs... (Llegir més)

28.11.2018

La 625a Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí, que se celebra aquest cap de setmana 1 i 2 de desembre, reivindicarà enguany l'important paper... (Llegir més)

29.11.2018

El Departament d’Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació, el Cos d'Agents Rurals, el Parc Natural del Montgrí les Illes Medes i el Baix Ter i... (Llegir més)

30.11.2018

Més de 150 alumnes de primària de les escoles de Torroella de Montgrí i l'Estartit han participat aquest matí en una nova edició del Rodaesport... (Llegir més)

27.11.2018

El Museu de la Mediterrània celebra enguany el desè aniversari del pessebre de Josep Mir, amb una edició molt especial, amb el pessebre més gran... (Llegir més)

29.11.2018

El tenora i compositor Jordi Molina (Blanes, 1962) presenta un nou treball discogràfic com a líder, Retrat en groc, en què aprofundeix en el... (Llegir més)

22.11.2018

Aquest matí s'ha instal·lat en el giratori d'entrada a Torroella de Montgrí una escultura de grans dimensions de l'artista Francesc Pasqual... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis